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The Honor~ble Paul Si~n

Cha i roan. S~lbco::oittN.' 0:'1
Postsecondary Educalio~

Committee on Education and
House of Representatives

Dear t-Ir. ChuirT;lan:

Labor

Ihis is in respo~sc to your letter of February 16. 1982. requesting our
opinion as to the legality of the nepart~nt of ~ducation's expenditure of
funds appropriated to carry out pro&ra~ under t~e Higher Education Act o(
1965, as a~n~cd. to ~ay for (ield readers, who evaluate und rate pro?Osa15
subClitted to the Do.:p,:Ht·.:cnt (or funding. and ocher consulti'nt services. You
cnclosed Wilh your IC!lter a COP)" of a Depart:.;.;l:'lt of Education ::Icc.oran::iul'l.
d<ltecl DeceT:lncr 8, 1951. which addressed this is~ue.

The.- Dcp.:Irtrnent essentially utilizcs two methods to obt;ain the tiuhjC!ct
c:onsult:lnt servi::C!~. One is to hire individual consultanls throur;h the
perso.lnnel prOces&; th~se individuals bccO::k! special Goverm.:enl euployces.
r~e other is to con~Tact with individuals or croups or orzanizatio~s to
o~tair. consultinz services.

Tile 1>cp.JrtJlent ha!;l deter:l;£ned th..lt the choice of hir;r.g r.et.hO<i will
dcter~be to !;lome CXlC~t uhich funds \1i11 be uti)i;:~d. ,\fret'" rC!vie·,i,,:.. its
legisl.:llivc authority :md p3st adninistrative practices, thf' D~pat'tl.ll.:nl co~­

eludes thal:

"{:: * 0\0 in the 3bsellce of any £pecific statutory prOhibition
inserted b)" Cer.;:ress in any prograt:l's authorizins 0:" :lpl"ro­
priati"ns lezi:>l<!ticn which cxplicitly forbids the u~e of
thosc fu~ds for contracts in zeneral, Ot'" fur contr3cl~ for
field T£:aders in p:!:"ticular, therc is n':' If':;<rl prohih1!.ioll
acainst the u:;c of P:"OCr3:'1 funds for ficlJ reader conLracts
to carry out pro&ra~ purposes.

"u f, * it \.'o~ld be of doubtful lCC31ity to usc pro::;riJ:1 J"u:lds
to p.l)" {or field rc:!del' services oblained throu:;!l the "-pp,,int­
IIl(!nt -.If field rC.:Idcrs as c';;:lsultants. or othen.'isl', unrlel" the
pcrsonne:: I process."

1-ic h.ayl' rev If>wcd tili! Dep:Ht~~lIt 0:" i: ..bcat ;".,::';; r .. t i<::1,';~. t ::l;:.~::!e: ui LII :h~

rell.!·..2.:'IL st.1tl:fe::;, and as di~cu'l:!:C'.i belcu, \·:02 i':'nd :":0 r.u:;is LU o:"jC!..::: to iu:
\'I·acticc5.
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I. Use of Program Funds for Field Reader Consultant Appointments

We sgree with the Department of Education that it does not have the
discretion to pay field readers hired under consultant appointacnts with
program funds. Public LOlW 97-92, as extended by Public Law 97-161, appro­
priates funds to the Department of Education for FY 1982. Under the head­
ing "Departmental Management, Salaries and Expenses," H.R. 4560, as reported
to the Senate on November 9, 1981, appropriates $216.774,000 "[fJor carrying
out, to the extent not otherwise provided, the Departaent of Education
Organization Act * * *." The Senate Report which accompanied H.R. 4560 ex­
plained that tile Departmental Managel:lCnt, Salaries and Expenses account in­
cluded "funding for the adl:linistration of aore than 150 programs and most
offices in the Department." It further stated that: "Funds support pro­
gram management and evaluation, compensation benefits, travel, rent, com­
munications, utilities, printing equipccnt, and other services." S. Rept.
No. 97-268, p. 14~.

Since Congress has appropriated funds which are specifically available
for the payment of the salaries of employees responsible for ad=inistering
Department of Education pros rams , -and since consultants hired in this ~anner

a.e special Government e~ployees, we do not think that program funds mOly be
expended for such a purpose. This Office has long held that an appropriation
for a specific purpose is available for that p~rpose to the exclusion of any
appropriation which might otherwise be availa~le Cor th! sace or a compatible
purpose. St"t",~. 36 CO:llp. Gen. 526, 528 (1957).

11. Use oC Program Funds for Field Reader Contracls

Whether program funds cay be used for field reader contracts or other
consulting contracts will depend on each agency's statutory authorities a~d

the provisions of the relevant appropriation acts.

The Department of Education takcs the position that there is no legal
prohibition acainst <:he use of procralll funds for consultant COI\tracts. We
also are unaware of any provisions in the Hight"r Education Act of 1965, as
allK!nded, 20 U.S.C. § 1001 .£!..!.£S..:.., which prohibil•.t!1C expenditure of pro­
gram funds for field reader contracts. Nor arc we aware of any such re­
strictions in thl:' continuing resolution, Public Law 97-92, Decembl:'r 15,
1981, as extended by Public Law 97-161, Barch 31, 1982, which appropriates
funds to the Uepartment of Education for £i"cal year 1982.

Accordingly, we are unaware of Imy specific prOhibition on the usc of
pro&ram Cunds for field reader contracts. However, we note that the Depart­
ment's Office of General Counsel, having examined the funding history of the
vtlrious individual progra:ns to deten:lillc the propriety of expending progralll
funds Cor fiC'ld reader COlltracts, h.15 concluded th;tt there arc very few
instanccs in ....hich the lC'gi5Iati'lC! and funding history of a particul;tr pro­
gralll justiCies the usc of pro~ram funds for this purpose. Any request to
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use program funds for this purpose cust be formally approved by the Depart­
.ent's Office of Gen(!ral Counsel. It h.:as, for example, 3dvi~ed that program
funds for Title III (Developing Institutions) may not b~ used to pay for field
reader contracts. 20 U.S.C. !§ 1051!!..~. Finally, \Ie endorse the sugges­
tion made in the Department's General Counsel memorandum of December 8, 1981,
that in vie\l of the Department's longstanding practic~s and justifications
to the Congress, if it \Ii shes to begin expending pro~r~ funds for field
reader contract expenses which i.t has traditionally paid with salaries and
expenses gonies, it should so advise the appropriate congressional committees.

For the foregoing reasons, we conclude that the Department of Education
..y not use funds appropr1;J,ted to carry out progra:lS under the. lIigher Education
Act of 1965. as aoended. to pay the salaries of field readers and other con­
sultants hired by the 3gency, but that it is not lc:"ally prohibited from using
program funds to pay field render or other consultant expenses under properly
awarded contracts. However, if the Department intends to begin using ptogra~

monies to fund consultant contracts which have previously been p:lid with
salaries and expcnses monics, we think Congrcss should be notified of the
change.

Sincerely yours,

jUifc!',\;~
J ,

Comptrolle General
of the United States ,

•

. . -
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