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MATTER OF: James C. Bowers - Reimbursement
Afft real estate expensej

DIGEST: Transferred employee sold residence
at old duty station where the title
to the property was held in his, his
wife's and his parents' names. Prop-
erty purchased at new duty station
was held in his, his wife's and his
wife's parents' names. None of the
parents were members of the employee's
immediate family. Federal Travel Regu-
lations require that title to residence
be held in name of employee alone, or
jointly with one or more members of his
immediate family, or in the name of one
or more members of the immediate fam-
ily. Reimbursement of real estate
costs is therefore limited to extent
of the interest of the employee and
members of his immediate family in
residence, in this case 50 percent.

The issue presented upon an appeal from a settle-
of our Claims Division is to what extent are real estate
expenses reimbursable where an employee's parents names
or the names of his wife's parents appear on a deed as
co-owners solely because of financial requirements in
securing a loan. The employee may only be reimbursed
on a pro-rata basis.

James C. Bowers, an employee of the Department of
the Interior, was transferred from Santa Barbara, Cali-
fornia, to Laguna Niguel, California, in 1978. Upon
being transferred Mr. Bowers sold his family residence
in Santa Barbara and purchased a new residence at Yorba
Linda near his new duty station. Title to the property
that was sold in Santa Larbara was in the names of
Mr. Bowers, his wife and his parents. Title to the
property purchased in Yorba Linda was -in the names of
Mr. Bowers, his wife, and his wife's parents. It appears
that the presence of the parents' names on the respective
titles was for the purpose of securing a home mortgage
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loan. All of the mortgage payments have been made by
Mr. Bowers and his wife. They received the entire pro-
ceeds from the sale of the residence in Santa Barbara.
They paid all of the expenses of the purchase and sale
of the respective properties. None of the parents have
occupied either of the residences as a home.

The statutory authority for reimbursing an employee
for real estate expenses incurred incident to a transfer
is 5 U.S.C. § 5724a(a)(4) (1970), which includes certain
requirements relating to the title to the property
involved. These requirements are set forth in the Federal
Travel Regulations (FPMR 101-7) para. 2-6.1c (May 1973)
(FTR), which states that real estate expenses may be
reimbursed provided that:

"The title to the residence or dwelling
at the old or new official station, or the
interest in a cooperatively owned dwelling
or in an unexpired lease, is in the name of
the employee alone, or in the joint names
of the employee and one or more members of

- his immediate family, or solely in the name
of one or more members of his immediate
family. For an employee to be eligible for
reimbursement of the costs of selling a
dwelling or terminating a lease at the old
official station, the employee's interest
in the property must have been acquired
prior to the date the employee was first
definitely informed of his transfer to the
new official station."

Paragraph 2-1.4d of the FTR defines "immediate family" as:

"(1) Any of the following named mem-
bers of the employee's household at the time
he reports for duty at his new permanent duty
station or performs authorized or approved
overseas tour renewal agreement travel or
separation travel:

* * * * *
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"(c) Dependent parents (including
step- and legally adoptive parents) of
the employee or employee's spouse (See
(2), below, for dependent status
criteria.) * * *

* * * * *

"(2) Generally, the individuals named
in 2-1.4d(l)(c) and (d) shall be considered
dependents of the employee if they receive
at least 51 percent of their support from
the employee or employee's spouse; however,
this percentage of support criteria shall
not be the decisive factor in all cases.
These individuals may also be considered
dependents for the purposes of this chapter
if they are members of the employee's house-
hold and, in addition to their own income,
receive support (less than 51 percent) from
the employee or employee's spouse without
which they would be unable to maintain a
reasonable standard of living."

There is no indication that the parents of the
employee or his spouse were members of the employee's
household or were dependent on the employee. Thus even
though the record before us shows that Mr. Bowers paid
all of the expenses in the purchase and sale of the
residences, he may be reimbursed his expenses only to
the extent of his and his wife's interest in the resi-
dence. Since in each case 4 persons were owners of the
property, 2 of whom Qualified as owners for reimbursement
purposes under the applicable regulation, payment was
properly allowed for one-half of the total cost involved.
B-184478, May 13, 1976; B-183048, May 13, 1976; and
B-167962, November 7, 1969.

Accordingly the settlement of our C aims Division
is sustained.

For the Comptrolle en ral
of the United tates
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